oranje schilderijen parade

Artikel Wereldomroep

http://www.wereldomroep.nl/themes/nederland/kondag060424/koninginnedag_zeewolde060426

 

 

Is er cultuur in Zeewolde?

 

Door Philip Smet, 26-04-2006

 

Als de koningin zaterdag Zeewolde bezoekt, wordt ze verwelkomd door honderden koorzangers en een serie oranje schilderijen siert de straten. Het zijn twee projecten van kunstzinnige Zeewoldenaren. Maar hoe staat het met de kunst en cultuur in dit jongste dorp van Europa? Kun je er terecht voor een expositie, een concert of een voorstelling?

 

Toen ze voor een kunstrondleiding door Flevoland reed, werd beeldend kunstenaar Gonny Geurts gegrepen door het landschap en de ruimte. Én door het feit dat in die ruimte stukken land waren gereserveerd voor kunst: ‘Land-Art’ oftewel landschapskunst.

 

Bij Almere is er de Groene Kathedraal, waar populieren zijn aangeplant volgens het grondplan van een gotische kathedraal. Ook is er De Aardzee, waar een groot golvend grasveld is aangelegd. In Zeewolde zelf is een speciaal kenniscentrum over Land-Art opgericht. Dit soort projecten speelde voor Gonny Geurts mee in haar beslissing zich in Flevoland te vestigen. Geurts heeft haar huis en haar atelier in Zeewolde, waar ze zelf kunstwerken maakt en wekelijks cursisten ontvangt.