artikel stentor expo nagele dec 2017

RECENSIE OPMERKELIJK

De expositie in Giethoorn omvat nieuw werk waarin Lenger en Geurts volledig losgaan in hun ultieme poging om de onverwachte schoonheid en poëtische aspecten van Flevoland te onthullen. POETISCHE VISIES OP POLDERPROVINCIE “…In ander werk zoomt Gonny Geurts in op plattegronden van de polderprovincie. Dat levert min of meer gefingeerde beelden op waarin Flevoland van bovenaf gezien is. Deze schilderijen doen denken aan luchtfoto’s die in vogelvluchtperspectief genomen zijn. Geurts speelt zowel met perspectiefwisselingen als met andere kunstmatige ingrepen. Zo herinnert de geschilderde omlijsting van een van haar werken zowel aan beeldtaal van Alechinsky als aan arabesken. Terwijl ander werk in de richting gaat van de materieschilderkunst. Diverse inspiratiebronnen uit de moderne kunstgeschiedenis(onder wie Serra) komen in haar odes aan Flevoland voorbij”. Wim van der Beek, kunstrecensentpaadjes door het bos rond nagele 70x70 gemengde technieken op doek gonny geurts

Gonny- Persbericht

 

 DE KUNSTKRINGKRANT.

 

 

workshop-google-earth-2

foto recojo

workshop-google-earth-1

foto recojo

Een uitgebalanceerde dag, die begon met een goed onderbouwd verhaal van Gonny Geurts over het Google Earth project met leerlingen van De Levant. Haar persoonlijke emoties en herinneringen, samengevoegd met het objectieve en beschouwende beeld van Google Earth, vormden voor een boeiend geheel. “Een verhaal uit de eerste hand, zoals alleen de kunstenaar zelf het kan verwoorden.”

Een deelnemer merkte op dat het na lezing van Gonny veel leuker is om op Google Earth te kijken naar plaatsen die wat

 

google-earth-wandeling,-ser

foto recojo

Daarna een heerlijke wandeling gemaakt rond de Verbeelding. Even uitwaaien maar daarna moest er toch ook gewerkt worden. Het was een leuke ervaring om anderen eens aan het werk te zien. Iedereen heeft zo zijn of haar eigen wijze van het starten van een nieuw werk. Soms was het ernstig stil, want wanneer iedereen zo geconcentreerd aan het werk is kun je een speld horen vallen.

 

 

 

Dit verslag is tot stand gekomen door de reacties  van 4 mensen samen te voegen

Leven-is-theater-100x100-ac

Leven is een theater, 100×100, acryl en inkt op doek

Galerie Donkersvoort, Beek en Donk.

”Daarnaast zijn er enkele solo’s die de aandacht trekken,

zoals het schilderij ‘Leven is theater’ van Gonny Geurts, waar eindeloos veel draperieën in een lange gang een levensweg lijken uit te beelden’

Irma van Bommel

Zeeland

‘Verder verrast Gonny Geurts vooral met haar concept achter twee grillige installaties:

Tijd heelt alle wonden en Lust will Ewigkeit. ‘

Expositie, t/m zon. 31 aug., beeldentuin t/m zon. 28 september, Baarland, galerie Gachttien88, zat. en zon.: 12.00 – 17.00 uur. door Ali Pankow. donderdag 14 augustus 2008

Flevopost- Nieuw verleden

 

nieuw verleden artikelkopieNieuw-verleden-Krant

Artikel Wereldomroep

http://www.wereldomroep.nl/themes/nederland/kondag060424/koninginnedag_zeewolde060426

 

Oranje schilderij ontstaat in het atelier

Oranje schilderij ontstaat in het atelier

 

Is er cultuur in Zeewolde?

 

Door Philip Smet, 26-04-2006

 

Als de koningin zaterdag Zeewolde bezoekt, wordt ze verwelkomd door honderden koorzangers en een serie oranje schilderijen siert de straten. Het zijn twee projecten van kunstzinnige Zeewoldenaren. Maar hoe staat het met de kunst en cultuur in dit jongste dorp van Europa? Kun je er terecht voor een expositie, een concert of een voorstelling?

 

Toen ze voor een kunstrondleiding door Flevoland reed, werd beeldend kunstenaar Gonny Geurts gegrepen door het landschap en de ruimte. Én door het feit dat in die ruimte stukken land waren gereserveerd voor kunst: ‘Land-Art’ oftewel landschapskunst.

 

Bij Almere is er de Groene Kathedraal, waar populieren zijn aangeplant volgens het grondplan van een gotische kathedraal. Ook is er De Aardzee, waar een groot golvend grasveld is aangelegd. In Zeewolde zelf is een speciaal kenniscentrum over Land-Art opgericht. Dit soort projecten speelde voor Gonny Geurts mee in haar beslissing zich in Flevoland te vestigen. Geurts heeft haar huis en haar atelier in Zeewolde, waar ze zelf kunstwerken maakt en wekelijks cursisten ontvangt.

 

 

oranje schilderijen parade

De zon brak door toen Koningin Beatrix onder de oranje Schilderijen parade liep!

Cursussen
Toch gebeurt er veel in Zeewolde, vertelt één van de cursisten van Gonny Geurts. “Je staat ervan te kijken. Je kunt hier schilderen of speksnijden; er zijn allerlei soorten cursussen.” Ze maakt deel uit van een groep vrouwen die op dinsdagochtend bij Geurts een paar uur komt schilderen. Vier of vijf keer per week komen cursisten bij Geurts op bezoek, ook mannen. Speciaal voor koningin Beatrix maken ze schilderijen waarin veel oranje is verwerkt. Samen vormen de doeken de ‘Oranje Schilderijen Parade’. De majesteit zal de buitententoonstelling tijdens haar bezoek aan Zeewolde hopelijk met aandacht bekijken.

 

Open lucht-kunst
Over het algemeen is er zelden kunst te zien in Zeewolde. In het dorpscentrum zijn wel regelmatig kleine exposities, maar Zeewolde heeft slechts een museum: De Verbeelding, een kenniscentrum over Land-Art, dat tevens dient als startpunt voor een kunstroute van zeven kilometer in en rond het dorp. En ieder jaar exposeert de Kunstenaarsvereniging Flevoland in de open lucht.

 

GELAAGDHEID

Het werk van Gonny Geurts kun je typeren onder de noemer: gelaagdheid.

 

Met veel transparante kleurnuance beweegt Gonny zich op het platte vlak. “Voorzichtig zoekend tussen het wetmatige en het autonome”, zoals ze zelf zegt. Een zoektocht tussen kijken en weten en de onbewuste expressie.

 

Dit levert interessante werken op met een overwegend abstract karakter. De zorgvuldige beschouwer bemerkt echter dat er toch herkenbare vormen zijn waar te nemen.

Achter deze ‘gelaagdheid’ gaan gezichten, menselijke figuren, vogels en dergelijke schuil.

 

Daarin zit ook de kracht van haar werk. Van uitbundig kleurgebruik is geen sprake, zachtjes vloeien de kleuren in elkaar over. Op paneel breekt, mede door invloed van krijt, de expressie van de kinderlijke eenvoud door.

 

Haar werk is het waard om met genoegen naar te blijven kijken.

 

Wim Zwijsen, galeriehouder, Hoorn.