Hoe gaaf is het om kunst cadeau te doen aan je relaties? Vind mij op https://kunstcadeaubonnen.nl/acceptanten/

Hieronder De Poort, 100×100, acryl op doek

Verrast worden door een koper. Afgelopen zomer kreeg ik een telefoontje. Een dame wilde mijn werk komen bekijken. We maakten een afspraak zodat ze kon “vertellen wat ze bedacht had”. Het was een leuk plan. Ze werd 80 jaar en heeft een leuk ingericht appartement. Geen wensen meer behalve… een bijzonder kunstwerk helemaal door haar zelf uitgezocht. Ik werd meteen enthousiast; “Als we het beoogde kunstwerk vinden, kun je er een foto van bij de uitnodiging voor je verjaardag voegen, zodat de gasten een idee krijgen van wat hun cadeau aan haar gaat worden… We praatten over haar leven, haar smaak, haar interieur, en.. over de vraag wat ze zoekt in een kunstwerk. “Stel dat je niets vindt en een opdracht mocht geven, waar zou het schilderij dan over moeten gaan? Wat is je fascinatie?”. Het duurde even, ze dacht er echt over na, en vertelde toen over het uitzicht uit haar appartement; de lucht, het water, de spiegeling, de constante beweging, het gevoel van “ruimte om je heen”… En ze vertelde over de kleur rood. Ik zocht naar een werk waar rood in voorkwam,

De poort 100x100 acryl op doek gonny geurts

De poort 100×100, acryl op doek

en een poort naar de ”ruimte” erachter. We spraken af dat ik langs zou komen met dit werk om te kijken hoe het in haar interieur stond. Ook haar kinderen keken mee, en zagen op mijn website Nymphea, met veel rood,  maar ook groen en zwart. Zo stapte ik met 2 werken haar” ruimte” binnen.   De “Poort”deed het goed boven het rode bankje, de lijst sloot aan bij het metaal in haar interieur.   Nymphea was zwaar, dominant, de lijst sloot aan bij het zwart in haar interieur maar was nogal dominant.

Nymphea 100x100 in dubbele lijst 105x105 acryl op doek

Nymphea 100×100 in dubbele lijst 105×105 acryl op doek

Ik beloofde foto’s te sturen en vertrok Intussen ging ze verder zoeken; het werd een kleurrijke zomer. Ze zocht in ateliers, kunstuitlenen, galeries in Zeewolde, in Ermelo, in Amersfoort.  Maar af en toe belde ze om me op de hoogte te houden. Het werd stil. Tot ze plotseling weer belde; ”Heb je de “Dichtregels “nog? Dat had ze gezien op mijn website, ze wilde het graag in het echt zien. We dronken thee in de tuin met de “Dichtregels” op een ezel voor ons. Weer gingen we kijken hoe het boven haar rode bank stond.

Dichtregels 80x110 gemende technieken op 2 doeken gonny geurts

Dichtregels, 80×110,gemnegde technieken op doek(en)

Ik hing het op en werd totaal verrast door wat ik zag; daar begon het werk te leven!  Ruimte te creëren, het landschap van lucht en water buiten te herhalen.  Alsof ze er een venster bijgekregen had! En de dichtregels verhalen over wat er in die lucht gebeurt, met Kopland, Lucebert, Mischa de Vreede en een eigen variatie op “Polderland garden of love and fire” van Daniel Liebeskind. De gedichten waaruit deze regels kwamen heeft ze erbij gekregen. Wat werd ik zelf blij door iemand blij te maken!

Focus, 88x98, pigment en acryl op doek gonny geurts

Een uniek Kunstuitleenproject; “Focus”, 88×98, pigment en acryl op doek, rouleert 2 jaar lang door de literatuurwijk in Almere. Kunstcarrousel, een initiatief van Hein Walter www.demurenvan.nl. De reacties:

Over het werk van Gonny Geurts

A: Leuk schilderij. Wij dachten alleen iedere keer dat we een kerk

binnenkwamen. We hadden het idee dat het een kerkraam was met

een vaas bloemen ervoor!!!! Technisch vonden wij het goed geschilderd.

B: Een huis en een boeket, beide zie je tegelijkertijd als je dit werk

bekijkt. Een herfstboeket, in een vaas, staat voor een licht raam.

Er loopt een lichte balk omhoog vanuit het boeket,

waardoor het lijkt alsof je door het raam, een lichte toren ziet oprijzen.

Wat het beeld gecompliceerder maakt, is dat het raam zelf de

vorm heeft van een huis. Je kunt het ene moment focussen op het

boeket en het andere moment op het raam. Dat is mooi. Ook de

kleuren spreken me aan: aardekleuren en blauw en geeltinten. Dit

werk van Gonny Geurts geeft een gevoel van warmte en krijgt terug

wat het geeft.

C: Het schilderij is een sterk geabstraheerde voorstelling van wat zou

kunnen zijn een herfstboeket in een vaas voor het raam. In het midden

veel organische vormen in warm roodbruine tinten met zelfs hier

en daar een streek goud. De achtergrond bestaat uit lange rechte

vormen, verticaal, horizontaal en diagonaal in koele

mintgroene tinten. Een groot contrast dus tussen voor- en achtergrond,

zo groot dat er een schakel lijkt te missen, alsof het boeket in

de ruimte hangt. De organische vormen vinden niet hun weerslag in

de achtergrond. Toch is het een plezierig schilderij om in de kamer te

hebben, de goudkleurige lijst vormt een geheel met de gouden penseelstreken

in het boeket

Kunstkoopregeling voor particulieren Wilt u langskomen in het atelier? Heeft u op een tentoonstelling mijn werk gezien? Wilt u weten hoe het werk matcht met uw interieur/ of juist een contrast aanbrengt/ er iets aan toevoegt/ uw hele inrichting laat veranderen? Gonny komt bij u langs met het uitverkoren werk. U betaalt vervoerskosten, die bij uw aanschaf van het aankoopbedrag af gaan Ook een huurkoopregeling is mogelijk; u betaalt een maandelijks bedrag en gaandeweg wordt het werk uw eigendom. Reageer!

GIF de-zee-en-het-blozende-duin

“Het blozende duin”  70×100 mixed media op doek